10 oväntade jobb som hjälper din privatekonomi

Känner du för att bli något speciellt? Något som kanske inte alla vet vad det är för något men som ändå betalar lite bättre än andra vanligare jobb. Här finns 10 förslag på yrken som kan hjälpa dig att inte behöva ens ta lån utan ränta. Alla yrken som nämns nedan anges normalt sätt ha en månadslön på över 30 000kr vilket kan underlätta för dig att kunna ha en bra och stabil budget.

Användbarhetsexpert

Användbarhetsexpert kallas också användbarhetsdesigner. De ser till att datasystem och även webbplatser anpassas till användarnas krav och blir lättare att använda. De är på så sätt en länk mellan oss användare och programmerarna. Arbetet innebär ofta att man är den som driver olika projekt, därför är det bra om man har goda ledaregenskaper.

Användbarhetsexperter har oftast en högskoleutbildning som inkluderar dataämnen och beteendevetenskap, exempelvis civilingenjörsutbildning med datainriktning eller kognitionsvetenskaplig utbildning. Månadslön: Ca. 40 400kr.

Arborist

Gillar du stora träd? Då kan detta vara något för dig. För att träd inte ska bli till problem i bebyggda miljöer behövs arborister som kan vårda dem rätt. Också för att de ska vara vackra och leva länge. Många arborister jobbar som enmansföretagare, för kommuner eller trädgårdsanläggningsföretag. Som du säkert redan har förstått så jobbar arborister alltid utomhus och ofta på höga höjder.

För att bli arborist krävs grundläggande utbildning via Naturbruksprogrammet.
Månadslön: Ca. 33 400kr.

Art Director

Du kanske inte känner för att bli VD så varför inte bli AD istället? En AD arbetar med grafisk form, bild och design när det gäller medie- kommunikations- och underhållningsbranscherna. Med andra ord bildidéer, typografi och utformning av en produkt som håller på att planeras fram. Många gånger jobbar en AD som egenföretagare och anställs för särskilda projekt.

Som art director är det vanligt att vara utbildad mot grafisk formgivning.
Månadslön: Ca. 35 200kr.

Bilförsäljare

Om du vill jobba som bilförsäljare bör du vara duktig på att kommunicera och bygga upp ett förtroende. Du bör också gärna ha ett intresse för bilar och körkort. Det finns också en möjlighet att som bilförsäljare också syssla med sådant som leasing, biluthyrning och finansieringsprogram för fordon till företag. Inom detta jobb kan det hända att man jobbar kvällar och helger.

För att jobba som bilförsäljare kan man gå handelsprogrammet med inriktning handel och service. Månadslön: Ca. 38 000kr.

Copywriter

Om du gillar att komma på idéer och texter är detta ett bra jobb för dig. Du jobbar främst med kommunikations- och informationsmaterial. En copywriter bör kunna formulera sig på ett intresseväckande och medryckande sätt. Det gäller att kunna sälja in idéer, varor eller tjänster. De flesta copywriters är frilansare vilket kan innebära hög konkurrens på jobb och i och med det även en osäkerhet om du kommer ha jobb nästa månad eller ej. De kan också uppleva tidspress i slutet av ett projekt vilket kan innebära övertid.

Krav på högskoleutbildning eller yrkeshögskola blir allt vanligare bland copywriters. Månadslön: Ca. 35 700kr.

Farmakologer

Farmakologerna arbetar med forskning när det gäller läkemedel och andra ämnen, hur dessa påverkar djur och människor. De som jobbar med detta jobbar ibland med djurförsök. Du som jobbar med detta måste däremot vara mycket försiktig då de kemiska ämnen som används kan vara hälsofarliga om du är oförsiktig.

Som Farmakolog och farmakokinetiker har du i allmänhet genomgått forskarutbildning och har därmed doktorsexamen när det gäller det medicinska eller farmakologiska området. Dessutom är många farmakologer från början är läkare eller apotekare.
Månadslön: Ca. 46 800kr.

Fartygsbefäl

Om du kan tänka dig att ha ansvar för ett fartyg så kan du utbilda dig till fartygsbefäl. Du är då med andra ord chef och ansvarig för besättning, passagerare, last och såklart själva fartyget. Det kan dock innebära att du inte är hemma under långa perioder. Man bör inte vara färgblind, utan ha en godkänd syn och hörsel.

För att bli fartygsbefäl bör du genomgå en utbildning som varar fyra år på Sjökaptensprogrammet. Ett av dessa år är praktik ombord på fartyg.
Månadslön: Ca. 39 800kr.

Folkhälsoplanerare

Vill du hjälpa människor att må bra både fysiskt och psykiskt? Sätt då målet att bli folkhälsoplanerare. Du jobbar då antingen som anställd av kommun eller landsting. Du bör vara en initiativrik person som gillar att jobba självständigt men ändå samarbeta med andra människor. Det underlättar också om du har lätt för att uttrycka dig både i tal och skrift.

Du utbildar dig till folkhälsoplanerare vid Folkhälsovetenskapliga programmet på universitet eller högskola.
Månadslön: Ca. 35 700kr.

Hydrolog

Som hydrolog så är du specialist på det som gäller vatten. Du har alltså koll på varför det blir översvämningar vissa tider på året och torka andra delar av året. Du vet också hur föroreningar sprids med strömmande vatten till sjöar, kuster och vattendrag.

Om du vill bli hydrolog krävs det studier vid universitet genom naturvetenskapliga eller tekniska utbildningsprogrammet inriktade mot hydrologi och vattenfrågor.
Månadslön: Ca. 36 900kr.

Signaltekniker

Som signaltekniker sköter du signalsystemet inom järnvägen och ser till att det fungerar som det ska. På grund av järnvägens signalsystem går det att kombinera höga hastigheter med högsta säkerhet. Som signaltekniker arbetar man utomhus oavsett väder och ibland även nattetid och på helger. Du kan även periodvis vara tvungen att arbeta utanför din hemort.

För att bli signaltekniker börjar du din utbildning med gymnasieskolans el- och energiprogram och fortsätter sedan med grundläggande eftergymnasial utbildning när det gäller järnvägsspecifik signalteknik. Sedan börjar man att arbeta som lärling hos någon som är järnvägsentreprenör. Där får man de grundläggande kunskaperna som man behöver ha om föreskrifter, säkerhet och standarder inom järnvägens signalanläggningar.
Månadslön: Ca. 38 000

Många önskar ha ett välbetalt jobb som man längtar att gå till. Tror du att någon av dessa lite mer ovanliga arbetena skulle kunna vara det jobbet för dig? Såklart så finns det ännu fler speciella inriktningar du skulle kunna ta i livet än just dessa 10, så ge inte upp letandet om du inte hittat

Compartir