10 sätt att sträcka på din budget ytterligare

Du kanske redan är medveten som det när det kommer till att budgetera dina pengar varje månad. Det kan till och med vara så att du redan skurit ner på onödiga utgifter, såsom att äta ute eller ta en kaffe på väg till jobbet, eller till och med minskat på dyra vanor och ohälsosamma vanor, så som rökning.

Du kanske även redan har gjort utrymme i din budget för att spara till pensionen. Även om du redan är på rätt spår så finns det alltid några fler sätt som du kan överväga för att få till din budget ännu bättre.

Få lite fräscha idéer om hur du vill spendera dina dollar: vart du ska spara och vart du ska spendera.

1. Titta noga på dina räkningar varje månad

Telefon, mobiltelefon, kabel/satellit, internetleverantör, och sophämtning. Kan någon av dessa kostnader minskas genom att byta leverantör? Använder du alla samtalsfunktioner du betalar för? Vill du titta på alla dessa kanaler i ditt nuvarande kabel-eller satellit-tv-paket?

2. Se över vilka produkter i hemmet som du kan vara utan

Om du har en mobiltelefon och en hemtelefon, kanske det är dags att sluta använda hemtelefonen. Om du inte har något emot att titta på tv och film som visas lite efter premiären, kan du spara pengar genom att bli av med kabel-eller satellit-service och istället skaffa pengar fort på detta vis och lägga det på annat.

Många tv-stationer erbjuder online-visning av program helt gratis. Det finns även flera tjänster som erbjuder populära tv-program online, som Netflix, Hulu och Amazon Prime—allt är mycket billigare än via satellit eller kabel.

3. Klipp ut kuponger och håll utkik efter reaförsäljning

Genom att klippa ut kuponger är ett uppenbart sätt att spara pengar och något som du redan kan göra om du tittar på din budget varje månad. Ett sätt att göra så att dina pengar räcker ännu längre är att använda kupongerna i samband med realisationer i butik.

Denna del tar det lite tid eftersom att du behöver titta igenom tidningar och olika hemsidor för att avgöra de bästa erbjudandena och ett par extra stopp när man gör shopping, men kommer att spara ännu mer pengar varje månad.

4. Shoppa det du behöver under säsongsrea

Det kan vara svårt att vänta tills sommaren är över innan du köper en ny baddräkt. Det är också lika svårt att vänta tills dagen efter jul för att köpa omslagspapper och dekorationer. Men om du väntar på att köpa kläder eller säsongsbetonade objekt när det är slutrea kan du spara 50–75% eller mer av det ursprungliga priset.

5. Registrera dig för medlemspoäng

Många butiker erbjuder belöningar eller medlemspoäng till sina medlemmar och det kostar inte något att registrera dig. Till exempel, i mataffären så kanske du har lagt märke till reavaror som endast är för medlemmar. Genom att gå med i varje butiks poängprogram, kommer du att spara extra pengar varje gång du handlar.

6. Köp butiksmärken eller andra lågbudget märken

Ofta är dessa produkter de produkter som produceras av företaget som säljer dem direkt. Den goda nyheten för dig som kund är att du kan spara extra pengar för samma produkt. När du väl behöver skaffa pengar fort  för en vinterjacka eller liknande, har du sparat in på de andra lågbudget kläderna.

7. Samåka eller utnyttja kollektivtrafiken och minska bränslekostnader och spara på försäkringen

Något som är självklart är att du via samåkning med en medarbetare kan spara pengar på bensin och även underhåll och bilkostnader. Beroende på var du bor, kan du ge upp din bil helt och hållet och istället gå, cykla, eller ta kollektivtrafiken. Genom att inte ha utgifter som är direkt relaterade till bilen så som bilförsäkring, eller underhåll av bil, kan du spara tiotusentals kronor varje år.

8. Ändra din kost

Om du är en person som alltid föredrar att ha kött och potatis på tallriken kan det vara svårt för dig, men att skära ner på köttintaget kan spara en hel del pengar. Det betyder inte att du måste bli vegetarian.

Att bara göra mindre justeringar, såsom att ersätta bönor eller linser med proteinet, och den delen av din måltid ett par gånger i veckan, kan göra att du sparar en massa pengar varje månad. Speciellt i Sverige kan köttet vara ganska så dyrt så det lönar sig extra mycket att välja någon annan proteinkälla när du kan.

Jämför du med bönor eller linser då att det drastiska skillnader i pris. Räkna med en 70-80 procent billigare pris och på så vis också i besparing. Alternativt så kan du köpa en färsk, hel kyckling eller kalkon, detta kan också spara en hel del pengar per kilo, och kostar bara lite mer än bönor och linser.

9. Fråga din lokala handlare efter mängdrabatt

Detta är förmodligen inte något som du tycker om att göra, men kan vara mycket fördelaktigt för dig och mataffären. När man producerar färskvaror som krävs att de är mogna för att sälja, är butiken väldigt benägen om vilja sälja färskvarorna så snart de kan, för om de blir dåliga, måste de förmodligen kastas.

Du kan få bra erbjudanden på mycket mogna, färska råvaror om du kan använda dem direkt. Det finns alltid en möjlighet att spara lite pengar på utgående varor, och på så vis frisätta och skaffa pengar fort ”get money fast”. Det handlar bara om att du måste förstå försäljarens tankesätt om att de står inför förluster om maten inte går att sälja överhuvudtaget och att du utnyttjar denna möjlighet. Var bara säker på att det du köper faktiskt går att äta, speciellt om det är kött vi pratar om.

10. Gör ditt hem mer energieffektivt

Vrid ner termostaten en grad eller två i vinter och upp en grad eller så under sommar. Använd fläktar för att cirkulera luften i ditt hem i stället för att ständigt ha igång din A/C. Om du kan, lägg till isolering på vinden eller i väggarna. Skaffa sedan gummilister för att täta till eventuella drag vid fönster.

Compartir