5 Enkla tips för att spara pengar

Om du är som de flesta människor, så uppskattar du alla råd du kan få om hur man kan spara några kronor, eller till och med en hel del pengar. Och det är så klart ingen brist kring expertisen eller jippobetonade strategier för den delen. Men några av de bästa tipsen kring att spara pengar är även de enklaste. Du kommer att spara pengar utan att känna att du ger upp för mycket. Bäst av allt, många av dessa tips är även miljövänliga, en vinn-vinn situation!

Se till att dra ner på din elräkning

Förr i tiden så gav många människor aldrig en tanke till förbrukning eller kostnaden av detta. De lämnade glatt belysning och värme eller luftkonditioneringen igång oavsett om de faktiskt var inrymt i ett rum eller inte, eller så lät de vatten köras för fullt medan de borstade sina tänder. Nu för tiden dock, är de flesta människor medvetna om att släcka belysningen när de lämnar ett rum eller rinnande vatten och bara låta det vara på när de borstar sina tänder.

Några av de största energitjuvarna är vitvaror och elektronik. Naturligtvis så kan du inte plötsligt stänga av ditt kylskåp bara så där, men du kan ansluta din brödrost och kaffebryggare till ett grenuttag som du stänger av när du inte använder dina apparater.

Du kan göra samma sak med din dator och tv, både som sysselsätter standby-läge, som gör det möjligt för dem att reagera omedelbart när du trycker på ”på” – knappen. Tvätta kläderna i kallt vatten kommer att göra dem rena samtidigt som du sparar massor av pengar.

Ska du låna pengar?

Jämför priser från flera olika långivare. Upptäck de lägst accepterade räntorna och hitta din egna bästa ränta. Ofta går det snabbt, är gratis och kommer inte att skada din kreditvärdering. Sverige lånerbjudande hittar du massor av på nätet där du kan jämföra priser och räntor.

Handla smart

Om du står inför en nödsituation, har du ofta inget annat val än att göra ett köp direkt. Om din bil plötsligt dör, och du inte kan lokalisera felet, har du inget annat val än att lämna in på service – eller lära dig busstabellen. Men även när det handlar om ett akut köp, ska du ändå alltid kolla efter bästa möjliga fynd, inklusive försäljningspriser.

För köp som man kan förutse, är det alltid smart att veta när bästa besparing kan ske. Till exempel så är semesterperioden ofta en bra tid att köpa dyr elektronik, eftersom handlarna är oroliga för försäljning. Och i kontrast till det är januari en bra tid att köpa möbler, mattor och luftkonditionering. Leta efter online-resurser som inkluderar omfattande listor så att du kan vara säker på att du får bästa möjliga deal.

Begagnade varor kan även innebära mycket stora fynd. Kolla in second hand butiker för bra fynd på designermode. Och ska du köpa elektronik i andra hand som är det ofta de har liknande garantier som nya varor. Skyltexemplar eller varor från en tidigare säsong kan även representera stora fynd för möbler eller vitvaror. De kan inte säljas som nya, trots att de bara har ”använts” som skyltexemplar. I många fall finns det endast smärre kosmetiska skador som är lätta att dölja eller korrigeras.

Hemmet är där du sparar mest

Du kan inte fungera utan ditt morgonkaffe, men tror du verkligen att du måste betala 35 eller 40 kronor varje morgon för en kaffe som är lite väl utblandad med mjölk? Du kommer att spara massor av pengar genom att brygga ditt eget kaffe hemma och ta med det tillsammans i en plastmugg. Filmentusiaster kan hålla sig uppdaterade med de senaste genom att välja matiné visningar eller vänta ett par månader för att köpa eller hyra de hetaste titlarna på nätet.

Handla din garderob innan du går ut i gallerior. Du kan överraska dig själv genom att upptäcka ett riktigt bra tillbehör eller större föremål för din garderob. Eller kolla om du kan byta kläder med några av dina vänner – de plagg som de vill ha bort kan vara ett perfekt komplement till vad du försöker matcha i din garderob och som du har svårt att hitta. Och med de pengar du sparar, har du mer pengar tillgängliga för en riktigt bra jacka, tröja eller ett par stövlar.

Spara dina kvitton

Ett område där du kan verkligen kan köra på vad gäller besparingar är under tiden då det ska deklareras. Avdrag och skatteavdrag kan göra en betydande inverkan på din totala skatteskuld. Detsamma gäller lån och om du står inför Sverige lånerbjudande och svenska lån så var skattemedveten och vilka fördelar du kan få kring skatten och avdrag.

Att hålla reda på dina kvitton under året gör det så mycket lättare att på rätt sätt göra anspråk på eventuellt skatteavdrag eller avdrag som du är berättigad när april är runt hörnet.

Sätt upp ett bokföringssystem eller liknande kategori-system så att dina kvitton sorteras automatiskt när du samlar in dem, snarare än att i panik försöka hitta dem i sista sekund när du är nära deadline.

Det är bara ett fynd om du förhandlar om det

Du hittar toalettpapper på riktigt bra, så du köper tillräckligt för att fylla en hel garderob. Även om du lever ensam, är det inte så dåligt drag.

Det är ännu dummare att köpa saker som du ALDRIG använder, tänk typ formell klädsel när du aldrig går ut, eller dyra golfklubbor när du hatar sport – bara för att det är på rea.

Du behöver inte ge upp hela din ekonomi

Nej det behöver du verkligen inte. Tänk dock på när du har större utgifter du står med, vad noga med att kolla till exempel Sverige lånerbjudande och vad som finns på marknaden, om det nu är så att du behöver teckna lån.

Du kommer att märka att ingen av dessa tips kräver hänsynslös utsugning av din ekonomi. Faktum är att tillåta dig själv att göra små köp ibland minimerar förbittring och hjälper till att skydda mot okontrollerade och plötsliga köp. Om dina behov tas hand om, och det är något som du verkligen vill köpa – kör på! Och om du kan få det rea-pris, mycket bättre.

Compartir