6 Finansiella tips för unga vuxna

Tyvärr, har personlig ekonomi ännu inte blivit ett obligatoriskt ämne i gymnasiet eller universitetet, så du kan så klart känna dig förvirrad vid denna ålder, utan tvekan.

För att hjälpa dig att komma igång, låt oss ta en titt på åtta av de viktigaste sakerna att förstå om pengar om du vill leva ett bekvämt och välmående liv, så tidigt som möjligt i livet.

Lära dig om självkontroll

Om du har tur så lärde dina föräldrar dig denna färdighet när du var liten. Om inte, tänk på att ju tidigare du lärt dig den ädla konsten att fördröja tillfredsställelse, ju tidigare kommer du att finna det enkelt att hålla din ekonomi i ordning.

Även om du enkelt kan köpa en vara på kredit den minut som du vill ha den, är det bättre att vänta tills du faktiskt har sparat ihop pengar. Vill du verkligen betala ränta på ett par jeans eller en box med dyra underkläder? Ta och fundera på detta en extra gång innan du går vidare och väljer att skriva på ett lån.

Om du har som vana att genomföra alla dina köp med ett kreditkort, oavsett om du kan betala din faktura i sin helhet i slutet av månaden, kan du ändå få betala för produkterna i 10 års tid. Om du vill behålla ditt kreditkort som en bekvämlighetsfaktor eller belöningar som de erbjuder, se till att alltid betala din utomstående balans helt och hållet när räkningen kommer, och ta och äg så många kort som du har råd med att ha och kan hålla koll på.

Ta Kontroll över din egen ekonomiska framtid

Om du inte lärt dig att hantera dina egna pengar, kommer andra människor att hitta sätt att (miss)sköta dem åt dig. Det kan vara de som själva har svårt att kontrollera sin ekonomi, kommer du ihåg, dålig självkontroll. Och kanske delar med sig av en av deras briljanta planer som vanligtvis kostar en slant. Andra kan vara välmenande, men kanske inte vet vad de gör, som någon i familjen som verkligen vill att du ska köpa ett hus även om du bara har råd med något mindre just nu.

I stället för att förlita dig på andra för att få råd, ta ansvar och läsa några grundläggande böcker om privatekonomi. När du är beväpnad med kunskap inom privatekonomi, låt inte någon dribbla bort dig – oavsett om det är din käraste, som sakta suger ut ditt bankkonto eller vänner som vill att du ska gå ut och blåsa massor av pengar med dem varje helg.

Men nya vanor som att dubbelkolla priser, se över jämförelsetabeller, hålla sig uppdaterad på marknaden, kan du göra dig själv allmänt prismedveten.

Vet om vart dina pengar går till

När du har gått igenom några böcker inom privatekonomi, kommer du att inse hur viktigt det är att se till att dina kostnader inte överstiger din inkomst. Det bästa sättet att göra detta är genom att budgetera. När du ser hur ditt morgonkaffe bygger upp till en stor hög under en hel månad, kommer du att inse att genom att göra små, hanterbara förändringar av dina dagliga utgifter, kan det ha lika stor inverkan på din ekonomiska situation som att få en lönehöjning.

Dessutom, att hålla dina återkommande månatliga kostnader så låga som möjligt, kommer att spara dig stora pengar över tiden. Om du inte slösar dina pengar på en lyxlägenhet nu, kanske du har råd att köpa en fin lägenhet eller ett hus innan du vet ordet om det.

Starta en krisbudget

En av privatekonomins ofta upprepade mantran är ”betala dig själv först.” Oavsett hur mycket du är skyldig i studentlån eller i kreditkortsskuld, och oavsett hur liten din lön kan tyckas vara, är det klokt att bestämma ett visst belopp pengar av din budget som du kan spara till varje månad.

Att ha pengar i sparande som du kan använda för nödsituationer kan verkligen hålla dig borta från ekonomiska problem, och hjälpa dig att sova bättre på natten. Dessutom, om du får in vanan att spara pengar och att behandla det som en icke-förhandlingsbar månatlig ”bekostnad,” kommer du ganska snart att ha mer än bara akutpengar sparade: du har pensionspengar, semesterpengar och även pengar till en handpenning efter ett tag.

Ta dock inte bara och sätt dessa pengar på ett konto utan ränta eller liknande, sätt in dem på ett sparkonto, investeringssparkonto eller annat. Annars kommer inflationen urholka värdet av ditt sparande.

Börja spara till din pension nu

Du kanske minns det som igår när du gick med dina föräldrar till dagis och vuxenvärlden kändes som miljoner år bort. Nu är det dock dags att börja förbereda för pensionen.

På grund av hur en sammansatt ränta fungerar, ju tidigare du börjar spara, desto mindre kommer du att behöva investera för att sluta med det belopp som du behöver för att gå i pension och ju tidigare kommer du att kunna kalla ditt jobb för ett ”alternativ” snarare än en ”nödvändighet”.

Pensionsplaner som är sponsrade av företag är ett särskilt bra val eftersom du får lägga in skattefria pengar och gränserna tenderar att vara höga (mycket mer än du kan bidra till ett individuellt pensionssparande). Kolla på nätet efter olika pensionsbolag och förslagsvis jämförelsetabeller där du enkelt kan se ränta över tid och så vidare.

Skydda din hälsa

Om det verkar omöjligt att betala de där sjukförsäkringspengarna, vad skulle du göra om du måste åka till akuten, där ett enda besök för en mindre skada som ett brutet ben kan kosta tusentals kronor? Om du är oförsäkrad, vänta inte en dag, utan försök att tillämpa en sjukförsäkring, det är lättare än du tror att vara med om en bilolycka eller ramla nerför trappan.

Du kan spara pengar genom att kolla jämförelsetabeller från olika försäkringsbolag för att hitta de lägsta priserna. Du kan även hjälpa din hälsa på traven genom att ta dagliga steg, nu, för att hålla dig frisk, som att äta frukt och grönsaker för att upprätthålla en hälsosam vikt, motionera, inte röka, inte konsumera alkohol, och även köra defensivt, du kommer att tacka dig själv på vägen när du inte behöver betala räkningar som är kopplade till din hälsa.

Compartir