9 enkla sätt att förbättra din privatekonomi

Genom att få din personliga ekonomi bättre organiserad bör du spara tid, bespara dig stress och så småningom se att din disponibla inkomst sväller. Här är några strategier som kan leverera en positiv avkastning för vad som normalt bara är en liten investering av ansträngning.

1. Spåra dina utgifter

Vet du hur mycket du har spenderat på att äta ute förra månaden? Eller hur mycket du la på bensin? Det som du kan beräkna kan du också kontrollera, så det första steget mot att få kontroll över din ekonomi är att ta reda på var dina pengar går. Gratisappar på din telefon som hjälper dig att ha koll på hur mycket du spenderar gör att du kan övervaka vad du spenderar dagligen nästan smärtfritt. De här apparna har funnits ett tag, ta och kolla upp dem nu.

2. Betala dig själv först

De flesta betalar sina räkningar först, sedan spenderar de, och sparar allt som är kvar. Många av dessa människor kommer aldrig att uppnå betydande ekonomisk trygghet. Motsägelsefullt som det verkar, har många funnit att ”betala dig själv först” – metoden är vägen till rikedom. När pengar kommer in, avsätt en viss summa för personliga utgifter och idellt se till att spara först. Bara då kan du börja hantera andra utgifter.

Motsägelsefullt som det verkar, har många funnit att ”betala dig själv först” – metoden är vägen till rikedom.

3. Se till att du har besparingar för nödsituationer

Bor du i Sverige och vill skaffa pengar i Sverige alltså spara, även om du inte är mycket av en sparare, bör du ha tillräckligt med pengar undanstoppat för att täcka dina kostnader för uppehälle under minst tre månader. Du kommer kanske aldrig att behöver ta från dessa pengar, men att veta att du har lite andrum, bör lugna dig vid eventuell katastrof, och ger dig i längden en ovärderlig trygghet. Plus, om något går fel kommer du inte att omedelbart tillgripa ditt kreditkort eller ta ut nödlån med hutlösa räntor.

4. Automatisera vanliga räkningar

Det tar dig inte mer än några minuter på nätet för att ordna en automatisk debitering av återkommande kostnader som lån eller telefonräkningar. Detta kommer att spara dig tid då du slipper göra överföringar av dessa pengar själv och se till att du aldrig kommer vara med om förseningsavgifter.

5. Undvika att betala extra för din slöhet

Du kan betala 5-10 procent mindre för saker som din bilförsäkring, internet och el om du kan ta dig tiden att kolla runt efter alternativ. Bara kontakta en befintlig leverantör och berätta för dem att du funderar på att kolla med en annan leverantör kommer att resultera i att de erbjuder en bättre affär, oftast. Företagen vet att de flesta av deras kunder inte kommer att ha tid att kolla över andra alternativ, och kommer på så vis inte att driva på för ett bättre pris, vilket säger att du kan göra stora besparingar om du är en del av den minoritet som är en tuff förhandlare. Du behöver inte ens spendera tid på telefonen för att få offerter eller bättre erbjudanden. Det finns flera jämförelsesajter idag som låter dig kolla över tiotals om inte hundratals alternativ åt dig och gör det mesta av det hårda arbetet för dig.

6. Gör dig av med högen av kort

Har du ett butikskort, ett par kreditkort och ett back-up kreditkort som du använder när du reser? Det finns två problem med detta. För det första, betyder det ofta massor av avgifter.

För det andra innebär det enkel tillgång till massor av kredit som du kanske inte behöver. Detta kan leda till ökad skuldsättning, särskilt för dem utan extrem självdisciplin. Gör en vårstädning och rationalisera din mängd av kreditkort och se till att du spara enbart de du behöver så ska du se att det är lättare att skaffa pengar i Sverige rent generellt.

7. Locka till dig en grupp vänner som stöttar dig

Försöker du att spara ihop till något större köp som du vet kommer att förbättra ditt liv, men upptäcker för ofta att du blir distraherad av impulsköp? Med en skara vänner som kan hjälpa dig hålla dig på banan kan vara avgörande om du lyckas spara ihop eller inte. Återigen, ta hjälp av teknologin och kolla in appar som kan vara verktyg du kan använda till din fördel. En del appar låter dig sätta upp besparingsmål, logga dina framsteg och dela dina besparingar med andra användare och sociala medier nätverk.

8. Digitalisera dina kvitton

Innebär deklareringen för dig att krafsa runt i din plånbok, handskfack och kökslådor för att försöka hitta skrynkliga kvitton? Skaffa den ökända skokartongen och se till att konsekvent ‘lägga i’ kvitton är en lösning. Ännu bättre är att anta användning av någon form av mjukvara som ser till att hantera dina kostnader rent digitalt. Dessa gör att du kan skanna kvitton med din mobiltelefon så fort du får dem.

Om du använder dig av ett mjukvarusystem som detta, kan du snabbt ladda upp bilder eller dokument till ditt konto. Dessa synkroniseras sedan direkt över till plattformar och förs över på ett säkert sätt inom, så att du kan hämta dem vid ett senare tillfälle.

9. Sortera dina konton

Nästan hälften av alla svenskar har sin konton spridda över ett antal konton. Och det är en lätt situation att befinna sig i. Speciellt om du har bytt bank ett par gånger och har varit för upptagen för att få ett grepp om din nya roll att oroa dig för att se till att pengarna från ditt tidigare konto överföras till den nya.

Är du ute efter att skaffa pengar i Sverige kan vara till liten eller ingen fördel alls att ha dina pengar diversifierade över ett stort antal konton. Det betyder troligtvis bara onödigt betalande av flera förvaltningsavgifter i stället för bara en. Att vidta åtgärder nu kan resultera i att man sparar pengar som annars skulle ha spenderat på avgifter.

Compartir