Billån

När det är dags för att uppgradera sig eller kanske till och med köpa för första gången så kan man av en mängd olika anledningar behöva låna pengar till bil. Ett billån är helt enkelt ett lån man kan ta för att klara av finansieringen när man köper bil och de kommer med speciella villkor som varierar beroende på din situation, bilen du ska köpa och vilket typ av långivare du vänder dig till. Låna till bil kan man göra i form av ett privatlån, så kallat blancolån, eller ett lån med säkerhet. Det går att vända sig till en bank eller kreditinstitut för att ta dessa lån och de kan exempelvis sökas via nätet, hos din bank eller genom bilfirma. När du lånar med säkerhet så används bilen som en säkerhet på liknande sätt som ett hus vid huslån. På så sätt har långivaren en säkerhet i form av en tillgång att ta in i beräkningen när de ger dig ditt lån. I det fall du inte klarar av att sköta betalningarna på ditt lån så har de rätten att sälja din bil för att få tillbaka sina pengar. Att låna med säkerhet är positivt för låntagare eftersom det då är möjlig att hitta billiga billån då långivaren inte tar lika stora risker och därför kan erbjuda lägre ränta när du ska låna till bil.

LångivareDags att fåaMin lånsummaMax lånsummaÅldersgränsMinsta ålder
1 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader23 år
1 – 3 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 – 2 dag10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader20 år
dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag50000 kr
50000 kr
Ansök nu
78 månader18 år
1 dag1000 kr
30000 kr
Ansök nu
1 månader21 år
1 dag2000 kr
50000 kr
Ansök nu
60 månader18 år
1 dag20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag1000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
20000 kr
Ansök nu
60 månader20 år
1 dag1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader18 år
1 dag1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader20 år
1 dag5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader18 år

När det kommer till bilköp så är det många som inte har möjlighet eller viljan att köpa en bil kontant. I vissa fall så kan bilen också behövas ganska omgående så man inte har möjligheten att spara ihop till hela summan för bilen. När du ska köpa och behöver låna till bil så skiljer sig också summan beroende på om du väljer att ansöka om ett blancolån eller ett lån med bilen som säkerhet. Vid ett lån med säkerhet så kan du låna upp till 80% av summan för bilen. I dessa fall så har långivaren som sagt möjlighet att sälja din bil i fall du inte kan betala av lånet, vilket innebär att du kan få mer fördelaktiga villkor. Dessa lån kräver dock en kontantinsats på 20% då värdet på bilar ofta minskar snabbt. Kontantinsatsen kan täckas genom sparade pengar, inbyte av en annan bil eller genom att teckna ett separat blancolån för att täcka kontantinsatsen. I de fall du skulle ta ett privatlån där du ansöker om hela summan för din bil så innebär det oftast att du kommer att behöva betala en högre ränta på ditt lån. Detta är dock det enda alternativet i vissa situationer där du inte når kraven som ställs för ett lån med säkerhet, exempelvis i de fall där man köper en bil från en privatperson eller inte har möjlighet att betala av hela lånet innan bilen uppnår 12 år.

Vissa långivare kräver att du köper bilen av en auktoriserad handlare och de tillåter inga anmärkningar. Andra långivare är mer flexibla när det kommer till betalningsanmärkningar och ger billån till de flesta myndiga personer så länge de har en inkomst, även om denna inte är så stor. En inkomst på 10 000 kr i månaden kan räcka för vissa långivare. Beloppen som man kan låna till bil kommer också att skilja sig då vissa långivare ger ut billån på så små summor som 500 kr medan andra kräver att summan överstiger 40 000 kr. Billån ges normalt upp till ett värde av omkring 400 000 kr. Många långivare ger ut lån till personer från 18 år och uppåt medan andra kräver att man har fyllt 20 år. Ett lån med säkerhet kräver normalt att bilen köps från en auktoriserad handlare. Eftersom bilen står som säkerhet om man inte klarar av att betala tillbaka så ser långivaren dessa handlare som en garanti på att bilen når en viss standard. På samma sätt så krävs ofta att en helförsäkring tecknas och är gällande under hela låneperioden så att långivarens säkerhet inte helt plötsligt är utan något värde.

När det kommer till att finansiera ditt billån så är det många saker som avgör vilken typ av finansiering som är bäst. Saker som vilken bilmodell du kommer att köpa, vad din kontantinsats är och om du köper bilen från en bilhandlare eller ej. När du väljer vilket billån som är ditt bästa alternativ så gäller det, som med de flesta lån, att samla på sig information och jämföra alternativ. Nöj dig inte med det första erbjudandet. Se efter vart du kan få de bästa villkoren baserat på din situation och om du möter de kravs som ställs för det lånet. Det är viktigt att kika lite extra på just villkoren och inte bra hoppa på första bästa eftersom något som verkade som en väldigt liten skillnad i början kan resultera i att du sparar tusentals kronor över den tid som det kan ta att betala av ett billån. Idag kan man enkelt ansöka om ett billån på nätet istället för att boka tid hos bank eller kreditinstitut. Dra nytta av detta och surfa runt för att se hur mycket olika billån kommer att kosta och vad som passar din situation bäst. Sedan fyller du helt enkelt i dina uppgifter och skickar iväg en ansökan. Det som behövs för att ansöka om ett blancolån är dina uppgifter samt vad pengarna ska användas till. Om du ansöker efter ett lån med bilen som säkerhet så behöver du även uppge bilens uppgifter. Det kan även vara bra att uppsöka en bank eller din bilfirma för att se vem som kan ge dig de bästa villkoren. Här kan information från de lån du sökt via nätet ge dig en bra startpunkt för förhandling. Ibland så kan bilfirmor även erbjuda försäkringar som är viktiga att räkna in när du tar ditt beslut. Dessa kan förhandlas till att bli väldigt förmånliga, om så inte var fallet redan från början, vilket kan resultera i ett övergripande billigt billån.

En återkommande fråga när det gäller de flesta typer av lån är om det är bäst att välja rörlig eller bunden ränta. Med en bunden ränta så vet man exakt hur kostnaden kommer att se ut medan en rörlig ränta kan göra så att kostnaden blir både billigare och dyrare beroende på hur ränteläget utvecklas. Det gäller därför att undersöka hur man tror ränteläget kommer att se ut i framtiden och hur betalningarna kommer att påverkas under olika scenarion. Förutom ränta så kommer du också att amortera varje månad. När det kommer till amortering så kan du välja annuitetslån eller en rak amortering. Vid rak amortering så betalar du samma amorteringsbelopp varje månad, vilket gör att kostnaden sjunker i takt med räntedelen vid varje betalning. Nackdelen är att vid större lånebelopp så kan de första betalningarna bli förhållandevis stora. Vid annuitetslån, som under längre lånetider blir lite dyrare, så betalar du istället exakt samma summa för ditt billån varje månad under hela din låneperiod. Du bör ha slutbetalat lånet innan bilen blir äldre än 12 år. Beroende på hur gammal bilen är så ligger de flesta återbetalningstider ligger på mellan 1–8 år och det kan vara bra att anpassa lånetiden i förhållande till värdeminskningen på bilen. För att sälja en bil som du finansierat med ett lån med säkerhet så måste du lösa hela lånet för att kunna göra dig av med bilen. Beroende på din ekonomiska situation samt ränteläget så kan det vara bra att söka efter ett lån som låter dig göra extra amorteringar eller lösa lånet i förtid utan någon extra kostnad.

När du tar ett billån med säkerhet vid ett köp av en bil så innebär det som sagt att du också köper en tillgång som är kopplat till lånet. Bilen du köper är en tillgång som står som säkerhet för ditt lån vilket innebär att du kan välja mellan billiga billån med mer fördelaktiga räntor jämfört med privatlån. Om din tanke är att låna till bil som du köper via en auktoriserad återförsäljare och teckna en helförsäkring för bilen som gäller under hela lånetiden, samt att du har möjlighet att finansiera kontantinsatsen på 20% genom inbyte av en befintlig bil eller med egna pengar så innebär det att du ofta kan hitta relativt billiga billån med väldigt bra villkor. För vissa kan det vara värt att ta ett lån för att inte spendera alla sina sparade pengar eftersom de värderar en bra buffert. För andra kan det vara det enda alternativet för att finanserna en bil. Även om ditt bilköp inte ser ut på just detta sätt så kan det fortfarande vara fördelaktigt att välja att ta ut ett billån, även om villkoren då normalt blir sämre. Du kan befinna dig i en situation där en ny bil kan få ner dina kostnader. En nyare bil kan exempelvis dra ned på bensinkostnader vilket kan spara dig mycket pengar om du kör mycket och en nyare bil med ett bra rykte eller fördelaktig garanti kan dra ner på reparationskostnader. En förändrad familje- eller jobbsituation kan också göra det nödvändigt att låna pengar till bil.