De många faktorer som påverkar din privatekonomi

Många drömmer om att gifta sig och köpa hus samt under tiden köp en bil eller två och att man samtidigt kan försörja sin familj utan problem. De flesta utav våra föräldrar gjorde det, men de har knappast berättat hela historien av kamper och uppoffringar som krävdes på vägen, utan de flesta har nog sätt det som att det varit hyfsat lätt att forma sitt liv efter sina föräldrars standarder.

Säg att du då är pensionär, och du bekvämt och bekymmerfritt kan luta dig tillbaka, vilka är då faktorerna bakom detta, låt oss ta en titt på vad det mycket väl kan vara:

Många flyttar från ett område till ett annat

De finns de som har flyttat 20 gånger sedan de gifte sig, ibland från ett land till ett annat land.

Varje gång du flyttar, är det flyttkostnader som måste betalas. Du måste också bestämma vad du ska sälja, vad du ska behålla, och då tillkommer kostar för förvaringsutrymmen och fraktavgifter. Varje gång du flyttar, är du tvungen att ge upp en del värdefulla saker som möbler, porslin, fordon, etc. Här är det precis som att du börjar om flera gånger på raken.

Slutsats, en flytt med familjen kostar dig tid och pengar.

Hälsoproblem

Tänk att du och din familj flyttar från en söderhavsö tillbaka till fastlandet i Sverige. Detta berodde främst på grund av hälsoproblem. Du får en diagnos och ni inser att Sverige är det land där denna sjukdom på bästa sätt kan ta hands om. I de små länderna du bodde i hade de socialmedicin som var mycket billig, men du var inte försäkrad varken en bra läkare eller bra medicin. Som ni vet är bra sjukvård i Sverige inte billig. Tester och behandlingar kan betyda hundratals och tusentals kronor per månad, särskilt om du inte har en tillräcklig sjukförsäkring, vilket också är väldigt dyrt. Är det relevant att låna pengar med anmärkning för detta, tänk då en gång extra.

Du kan aldrig förutse vilket hälsoproblem som kan uppstå för dig eller dina familjemedlemmar.

Utbildning

Säg att du hade gift dig, och din min hade en kandidatexamen. Du, å andra sidan, hade endast en gymnasie-examen, men hade erfarenhet av att arbeta inom ett par olika områden. Men sen fick du äntligen din examen, 30 år senare, efter det att alla barn hunnit få en högskoleexamen. Som tur är, tog din man sin magisterexamen vilket kvalificerade honom för att undervisa på ett Universitet. Detta gav dig möjlighet att gå i skolan gratis. Era barn hade även möjligheten att halvera deras studiekostnader, vilket så klart är drömmen. Har du eller ni utbildning och jobb slipper ni även låna pengar med anmärkning.

Slutsats: Skaffa dig så mycket utbildning som möjligt så att du är mer kvalificerad för de högre betalda jobben.

Lön

Även om din man hade en avancerad examen, kan det vara bra att kolla efter extrajobb och vilka villkor och löner som finns möjliga. Bor du i tredjevärlden och lever billigt kan du eller din familj mycket väl klara er på den lön ni får i samma land.

Troligtvis skulle du och din familj inte byta era fantastiska upplevelser ni fick där mot något, och ni känner att upplevelsen i sig var värd miljoner. Men, samtidigt vet du och din familj att en flytt tillbaka till Sverige hade inneburit en ändring rent ekonomiskt. Visst finns det vissa platser som du kan åka till i världen som betalar löner som är förmånliga för dig och din framtid. De finns de som bor i Dubai, och de har det mycket bra där. Kanske i ditt nästa liv.

Nödsituationer

Du och din familj kanske inte aktivt sparade en viss summa pengar varje månad, förrän ni varit gifta i flera år. Det är lätt att titta tillbaka och säga att ni skulle ha sparat eller kunde ha sparat, men det verkar som att det alltid kom upp små nödsituationer, som tog de pengar som ni kunde ha sparat.

Men tänk på att det kan uppstå nödsituationer där det till en början är svårt att avgöra hur man ska agera och vad som är rätt. Många gånger finns det inte ett definitivt svar och rätt sätt att göra på, utan det handlar om att skriva ner de alternativ man har och försöka vara så medveten som möjligt om vad de olika valen kan få för effekter och även konsekvenser.

Säg att du har problem med er bil och hela familjen är beroende av den rent ekonomiskt. De i familjen som jobbar behöver ta sig med bil varje dag för att jobba och få in en lön som så småningom ska försörja familjen. Kanske är det så att ingen utav er har chansen att ta ett lån, men det går att låna pengar med anmärkning. Ja då får man överväga om det är vart att ta en snabb lösning för att lösa ett problem som i längden kommer leda till att de som kan i familjen, kan jobba och tjäna in de pengar som behövs för att betala räkningar och hyra.

Jag hoppas att du har lärt dig någonting av de ekonomiska erfarenheter vi tagit upp idag, som kommer att hjälpa dig i din framtid.

Compartir