Gratis smslån?

Under de tidiga stadierna av detta decennium så var termen gratis smslån något som användes flitigt av kreditinstitut och finansbolag för att locka till sig kunder. Detta var något som konsumentverket och dess jurister inte gillade. De ansåg att de bröt mot god sed för kreditgivning och användes för att lura kunder. Därför hade de i början av 2013 kontaktat företag i branschen och förklarat att ordet ”gratis” inte får användas när det gäller smslån. Ett lån ska betalas tillbaka och är alltså därför inte gratis. Även om lånet erbjuds utan ränta och avgifter. Konsumentverket gjorde liknelsen vid att en gratisprenumeration på en tidning inte innebär att tidningen behöver lämnas tillbaka.

Istället för att marknadsföra sitt erbjudande som gratis smslån har därför många kreditgivare gjort justeringar och använder nu termer så som kostnadsfria smslån, räntefritt smslån och smslån utan ränta. Gratis smslån som benämning är alltså inte lika vanligt men smslån utan avgifter och ränta – alltså räntefria och kostnadsfria smslån – existerar dock i lika stor utsträckning, om inte större.

Om man går i banor och funderar på att ta lån så kan dessa lån vara ett utmärkt alternativ. Eftersom det rör sig om smslån, alltså en typ av snabblån, så är det inga jättesummor det handlar om. Men dessa långivare erbjuder alltså dessa lån helt kostnadsfritt och så länge man är informerad om villkoren och har kontrollerat att de faktiskt är helt ränte- och avgiftsfria så kan det vara en förträfflig möjlighet att ta vara på. Det kan, som med alla lån, dock vara bra att verkligen se över sin situation och göra sig införstådd på dess villkor och att man verkligen har råd att ta lånet. Även om de i dessa fall är kostnadsfria så ska lånebeloppet betalas tillbaka. Om det inte sker så som det är avtalat, så kan lånet bli en både kostsam och väldig problematisk historia. Dessa smslån är alltså inte, precis som konsumentverket beslutat, gratis. Ett lån är inte gratis eftersom beloppet per definition lånas och därför förväntas bli tillbakabetalt. Ett lån kan dock vara kostnadsfritt om det sköts enligt avtal.

Så varför erbjuds då dessa kostnadsfria smslån? Jo, i dagens marknad så kryllar det av långivare i form av våra traditionella banker, kreditinstitut och finansbolag. De alla slåss om kunderna och försöker locka till sig nya kunder för att bygga upp en relation och ett förtroende. De traditionella storbankerna har här i regel ett övertag då de flesta av oss har någon form av relation till en bank sedan vi var mindre. Dessa banker är dock inte alltid det bästa alternativet när det kommer till låntagande. Idag erbjuds en uppsjö av lån på internet och via sms, och dessa kan vara otroligt lätta och smidiga att ta. För att locka till sig nya kunder och få dem att upptäcka dessa smslån, som för många är något helt nytt, så erbjuder långivare personer att testa dessa helt kostnadsfritt. På så sätt har långivaren en chans att bygga upp en större kundbas och introducera fler personer till världen av snabblån.

Compartir