Hur UC och kreditupplysningar kan leda till nekade lån

Det kan finnas en hel del olika anledningar till varför ett lån blir avslaget. Vissa av dem lite mer uppenbara än andra. Om man till exempel är för ung, saknar eller har för liten inkomst så kan det vara tydliga tecken på varför låneansökan blivit avslagen. Om man tidigare dragit på sig betalningsanmärkningar så kan det också leda till att låneansökningar blir nekade. Det som gäller är dock att alla långivare måste utföra en kreditupplysning. Kreditupplysningar finns på alla svenskar över 15 år och det är inget som man själv kan bestämma över. Det man kan göra är dock att påverka hur kreditupplysningen kommer att se ut genom sina livsval. Du kan nämligen själv påverka din inkomst, fastighetsinnehav och om du drar på dig betalningsanmärkningar eller inte. Det kommer att vara lättare för vissa än andra att se till att man har en positiv kreditupplysning och en stabil ekonomisk situation, men det är trots allt något som vi alla kan påverka.

När det kommer till kreditupplysningsföretag så finns det ett gäng olika företag. Det finns så många som sju rikstäckande aktiebolag som sitter på Datainspektionens tillstånd för kreditupplysningsverksamhet. Till det tillkommer ytterligare företag som inte är rikstäckande. Ur alla dessa så står ett företag ut extra mycket och det är UC, eller Upplysningscentralen. Det är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av våra storbanker. UC har sådan utmärkande plats på marknaden att UC för vissa är synonymt med en kreditupplysning. Detta är dock inte fallet.

En uppgift som UC inkluderar i deras personupplysningar, alltså deras kreditupplysningar för privatpersoner, är så kallade förfrågningar. Dessa är de kreditupplysningar som utförts på personen i fråga de sista 12 månaderna. UC inkluderar denna uppgift tydligt i översikten på kreditupplysningen. Det som inte alla känner till är att dessa förfrågningar kan ha en negativ påverkan på beslutsfattningen när det kommer till lån. Så även om man befinner sig i en mycket stabil och positiv ekonomisk situation med en i övrigt stabil kreditupplysning så kan för många förfrågningar fungera som en röd flagga för långivare och leda till avslag på låneansökningar. Eftersom UC även inkluderar alla förfrågningar de senaste 12 månaderna så kan detta bli ett problem som blir långvarigt. Detta är också ett exempel på hur det alltid lönar sig att sitta på mer information när det kommer till att låna pengar.

Har man dock av den ovan nämnda anledningen eller av någon annan anledning en kreditupplysning hos UC som leder till nekande av lån så finns det fortfarande andra alternativ. På samma sätt så kan det vara ett alternativ att kolla på lån utan UC just om man vill ansöka om ett lån men inte få en ytterligare registrering av en förfrågan på sin personupplysning hos UC. För just alla dessa fall så kan man ansöka om lån eller smslån utan UC. Som många redan vet så är smslån väldigt smidiga och enkla att ansöka om man är ute efter ett snabblån. Lån eller smslån utan UC innebär helt enkelt att långivaren använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

Compartir