Låna till kontantinsats

Vid ett bostadsköp är det vanligt att man tar ett bolån för att finansiera sin nya bostad. Kontantinsatsen är den del som tillkommer utöver ett bolån vid ett bostadsköp. Kontantinsatsen ser inte till huset som säkerhet, utan är den delen av bostadens värde som man behöver finansiera med andra pengar. Denna andel av husets kostnad kan man alltså inte räkna in i sitt bolån utan den kan finansieras med hjälp av sparade pengar eller i vissa fall via ett separat privatlån utan säkerhet, ett så kallat blancolån.

LångivareDags att fåaMin lånsummaMax lånsummaÅldersgränsMinsta ålder
1 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader23 år
1 – 3 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 – 2 dag10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader20 år
dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag50000 kr
50000 kr
Ansök nu
78 månader18 år
1 dag1000 kr
30000 kr
Ansök nu
1 månader21 år
1 dag2000 kr
50000 kr
Ansök nu
60 månader18 år
1 dag20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag1000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
20000 kr
Ansök nu
60 månader20 år
1 dag1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader18 år
1 dag1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader20 år
1 dag5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader18 år

Ett bolån kommer för de flesta personer vara det största lånet de någonsin tar, och eftersom räntan på ett sådant lån i många fall kommer att resultera i en rejäl månadskostnad så fungerar kontantinsatsen som ett sätt att påvisa långivaren att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att sköta dessa betalningar. Allmänt så rekommenderar finansinspektionen ett bolånetak, vilket innebär att ett bolån kan uppgå till 85 procent av värdet på bostaden. Detta innebär alltså att kontantinsatsen för nya bostadsköp kommer att uppgå till åtminstone 15 procent för att finansiera den delen som bolånet inte täcker. Finansinspektionen tillförde ett bolånetak eftersom marknaden såg en ökad belåning och ville minska risken för att personer skulle sitta med en belåningsgrad över 100 procent ifall marknadspriserna skulle komma att sjunka. Vid en belåningsgrad som överstiger hela husets värde så kan banken löpa risk att förlora sina pengar och därför kräva att bostaden säljs, vilket påverkar marknaden negativt om det plötsligt sker med många bostäder. Kontantinsatsen fungerar därför som ett sätt att både se till att köparen har råd med sin bostad, men också för att hämma lånrisken. Nackdelen med kontantinsatsen med detta bolånetak är att det gör det svårt för unga och förstahandköpare att finansiera sin bostad då 15 procent kan innebära en rejäl summa pengar. Denna summa kan vara svår eller ta lång tid att spara ihop till. Att låna till kontantinsatsen kan därför vara det enda alternativet för vissa. Eftersom en bostad står som säkerhet när det kommer till ett bolån så kommer räntorna normalt att vara lägre än dem för ett privatlån utan säkerhet. Att låna till kontantinsats tillför därmed ett lån där månadskostnaderna kommer att vara mer krävande.

Att låna till kontantinsats innebär alltså att man behöver ta ett ytterligare lån för att finansiera sin bostad, och detta lån kommer vanligtvis vara ett så kallat blancolån. Dessa lån kommer att ha en högre månadskostnad än ett bolån eftersom det inte finns någon säkerhet för långivaren att falla tillbaka på om betalningarna inte sköts. Den högre månadskostnaden är ofta ett resultat av både en högre ränta, men också högre amorteringskrav för att göra upp för de högre riskerna som långivaren tar. Ofta så krävs det goda förutsättningar för att få att låna till kontantinsats eftersom, som nämnt, så fungerar just kontantinsatsen som ett sätt för låntagaren att påvisa att de ekonomiska förutsättningarna finns där. Däremot så kan hela kontantinsatsen vid ett bostadsköp i många fall vara svårt att få till om man är ung eller om man köper sin första bostad och man inte har flera års sparande eller en vinst från en försäljning av en tidigare bostad att falla tillbaka på för att täcka hela kontantinsatsen, och då kan det komma händigt in att kunna låna till en del av kontantinsatsen.

Förutom yngre personer, och de som köper en bostad för första gången så kan det finnas ytterligare situationer och olika anledningar där det inte finns eller har funnits möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen själv, men där man ändå befinner sig i en situation där ett bostadsköp kan komma in händigt. För att banken ska godkänna ditt lån till kontantinsats så krävs dock att din ekonomiska situation ser bra ut och du kan påvisa en pålitlig ekonomi. Att låna till kontantinsats kan bli dyrt, och det kan vara bra att hålla i åtanke att den snabba och till synes enkla lösningen inte alltid är den bästa. Det kan därför vara bra att se över sin situation och överväga vad som är den bästa lösningen för den situationen man befinner sig i. Att spara till kontantinsatsen och förlita sig på ett bolån kommer att ge bättre månadskostnad till lån sett, då räntan och amorteringskravet till ett lån till kontantinsatsen kan bli väldigt höga. Men det kan också vara att man står inför en möjlighet som på lång sikt troligtvis kommer vara det mest ekonomiska, även med den högre kostnaden ett privatlån kan tillföra. Ett jobberbjudande eller någon annan öppning på marknaden där man spara in på kortsiktigt dyra transportkostnader eller andrahandshyror är ett exempel. Se bara till att alla aspekter är inräknade och en tydlig budget finns för att sköta betalningarna för lånen och så att du har en tydlig bild över din ekonomiska situation.

Även om det finns bra anledningar och man har väldigt bra koll på sin ekonomiska situation så krävs det fortfarande att man uppfyller vissa krav för att låna till kontantinsats. Det krävs framförallt att man har en bra ekonomi, och ibland kan det hjälpa om man är två personer som är sambos eller gifta och ansöker tillsammans. Vissa långivare som erbjuder privatlån till kontantinsats erbjuder också bolån vilket gör det enkelt att ansöka om att låna till dem båda i ett steg med endast en ansökan. En sådan ansökan kan i vissa fall vara klar med besked inom så lite som en kvart och utförs i sin enkelhet på nätet. Då man vill låna till kontantinsats så finns det olika låneinstitut och banker som kommer att skilja när det kommer till bland annat belopp, ränta, och lånetid, vilket gör det viktigt att kolla över sina alternativ och fundera vilket som kommer vara det bästa alternativet för en själv. Även om det är väldigt enkelt och smidigt att söka via nätet kan det också vara en bra idé att boka in ett möte med en tjänsteman på banken. Där man kan diskutera sin situation, förhoppningsvis få hjälpsamma råd och samtidigt bygga en bra relation med sin långivare.