Mer om betalningsanmärkningar och att låna trots betalningsanmärkning

Att låna pengar trots betalningsanmärkning är idag något som är mycket möjligt. Det finns till och med långivare som vänder sig exklusivt till dem som har betalningsanmärkningar för att erbjuda dem en chans till att låna pengar. Detta kan vara en fantastisk hjälp och möjlighet för dem som har klantat till det eller misskött sig tidigare men som idag befinner sig i en situation som tillåter för lån. Trots att det kan vara en fantastisk möjlighet och att man kan bli godkänd för ett lån så betyder det dock inte alltid att det är en bra idé. Ibland så kan det även vara bättre att om möjligt vänta till dess att betalningsanmärkningen försvinner för att då ha en bättre chans till att få till bättre villkor på sitt lån. Hur som helst så är det vissa saker som är mycket viktiga att klargöra då man tar ett lån, och speciellt när man vill låna pengar trots betalningsanmärkning.

Vad är egentligen en betalningsanmärkning och hur slutar man upp med en? Även om man har dragit på sig sin betalningsanmärkning på grund av ett oskyldigt misstag eller på grund av att man inte tagit lånet på allvar så har man hur som helst helt enkelt inte skötts sina betalningar. För det är trots allt det som en betalningsanmärkning är: en notering hos ett kreditupplysningsföretag om att betalningar inte har skötts. Det kan handla om att en skuld skickats vidare till Kronofogden eller att bankkonton överskridits. Uppgifter hos Kronofogden som kan leda till en betalningsanmärkning inkluderar beslut om betalningsföreläggande, obetalda skulder så som skatter, underhåll, TV-avgifter eller om beslut om skuldsanering fattats. För privatpersoner gäller i regel att betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år. Man kan därför ha missat eller struntat i att betala en TV-avgift och därför leva med konsekvenser i tre år framöver, eller så kanske man har missat att betala sitt underhåll eller helt enkelt tagit lån man inte kan betala av. Hur som helst så har man visat att man inte sköter sin ekonomi på det sätt som förväntas. På grund av detta så medföljer en betalningsanmärkning för att flagga vid kommande låneansökningar, eller andra tillfällen då det utförs kreditupplysningar, att du tidigare inte har skött dina betalningar.

För alla som tar ett lån är det otroligt viktigt att man gör sig införstådd på vad det egentligen är man ger sig in på. Man bör se till att man är helt på det klara med vad för villkor det är som gäller, hur man ska betala tillbaka sitt lån, vad för avgifter i form av ränta och engångsavgifter som tillkommer och vad som sker om något skulle hända och man skulle få svårt att betala tillbaka enligt de villkor som gäller. Detta är viktigt dels så att man får en tydligare bild på vad lånet egentligen kommer att kosta och under hur lång tid, men också just för att undvika att sätta sig i en situation som leder till en betalningsanmärkning. Om man därför redan har utsatt sig för en betalningsanmärkning så bör detta vara viktigare än någonsin så man kan bli av med sin betalningsanmärkning istället för att dra på sig fler. Bara för att det har blivit enklare att ta lån trots att man har betalningsanmärkning så är det absolut inget man bör ta för lätt på. En betalningsanmärkning kommer inte göra saker och ting lättare utan kan ställa till det rejält. Att inte kunna teckna ett hyreskontrakt eller ett abonnemang kan få rejäla konsekvenser, och även om du får ett lån godkänt så kommer det i regel inte att vara på lika fördelaktiga grunder som för någon utan betalningsanmärkning. Var ärlig mot dig själv och handla inte utan att tänka till först.

Compartir