Privatekonomi – en tråkig nödvändighet

Att sköta sin privatekonomi är inte alltid det lättaste. Många människor har ingen riktig plan, utan kör på som de alltid har gjort. Ofta vet man ungefär hur mycket utgifter och inkomster man har, men kanske inte har helt och hållet koll på var alla pengar tar vägen. Ekonomin är en av de vanligaste stressorsakerna bland människor idag. Att sitta ner och gå igenom sin privatekonomi regelbundet kan ge stora effekter, både på de pengar man sparar men även på hur man själv mår. Hur kan man då förbättra sin ekonomi och samtidigt känna att man har kontroll över den?

Att göra en budget

Det viktigaste, hur tråkigt det än låter, är att göra en budget – speciellt om ekonomin av någon anledning är knaper. En sämre ekonomi kan vara tillfällig, och kan bero på till exempel studier, arbetslöshet, föräldraledighet eller något helt annat – eller så kan det vara en mer långvarig situation. I vilket fall som helst är det viktigt för alla att regelbundet eller vid behov göra en översyn över ekonomin, och de om det finns något man behöver förbättra eller förändra. Det behöver inte handla om att man har ekonomiska svårigheter eller en begränsad ekonomi – det gäller även för de som har en stabil ekonomi, men ändå vill ha möjlighet att spara mer eller helt enkelt ha en överblick över hur pengarna spenderas.

Många väljer att göra upp en budget i till exempel Excel eller liknande. Där kan du göra kolumner och poster, med inkomster på ena sidan och utgifter på andra. Att dela upp både inkomsterna (lön, barnbidrag osv) och utgifter (till exempel hyra, mat, el, bil) i olika poster kan hjälpa till att få en överblick över var pengarna tar vägen. När du gör en budget finns det även många andra hjälpmedel du kan ta hjälp av om du vill. Det finns olika appar att ladda ner eller program och sidor på internet du kan använda dig av. Konsumentverket har en bra sida med olika beräkningar över vad som är en rimlig kostnad för olika poster i en budget. På så sätt kan du se om det är något område som blir väldigt dyrt för just dig, och då kan du kanske reflektera över vad det beror på. Är det något område som du har möjlighet att spara in på? Vad är det som gör att just den här posten kostar pengar? Går det att förändra? Att göra en budget är ett bra tillfälle att verkligen gå igenom sin ekonomi, och vara ärlig mot sig själv när det gäller att se vad det är i hushållets ekonomi som verkligen kostar. Sedan handlar det om ifall det får kosta, eller om det är något som kan eller behöver förändras.

Spara pengar

Det finns många bra sätt att spara pengar på. Rent generellt så handlar det både om att öka sina inkomster – om man kan – men även om att minska på sina utgifter. Avsätt en dag för att verkligen gå igenom din ekonomi och se vad det är du kan förändra.

Ett sätt att spara pengar på och öka sitt sparkonto kan vara att göra en stående överföring till sitt sparkonto varje månad, direkt när lönen kommer in. Om du sparar några hundralappar varje månad och de dras direkt från din lön, kommer du inte att märka av att de försvinner. Låt de vara ”osynliga” så växer de ganska snabbt!

Gör även en budget över ditt sparande. Ha med det som en egen post i din hushållsbudget – och håll det!
Gå igenom din hushållsbudget post för post. Fundera över hur du kan spara pengar på varje individuell utgift. Hur ska du dra ner på mina matkostnader? Kan du minska dina bostadskostnader – hyra en mindre lägenhet, lägga om dina bostadslån eller något liknande? Kan du minska dina elkostnader – byta elbolag, sänka värmen inomhus, vara noga med att släcka lamporna? Alla de här småsakerna blir tillsammans en stor besparing.

Ha ett mål med ditt sparande. Vill du ha en viss summa i buffert för oväntade utgifter? Vill du spara till den där bilen eller den där resan? Med ett konkret mål blir det lättare att motivera sig till att spara.

Se över dina små utgifter. Det kan vara abonnemang på olika betaltjänster, den där kaffekoppen du köper varje dag på väg till jobbet och så vidare. Många bäckar små – femtio kronor om dagen blir 1500 kronor i månaden. Ta gärna med matlåda till jobbet, på det sättet sparar du mycket pengar. Laga det du kan istället för att köpa nytt, och om du behöver köpa nytt – kanske kan du köpa det i andra hand?

Storhandling är underskattat. När du har fått in din lön, försök att storhandla hem det du kan av hygienartiklar, torrvaror och frysvaror, så att det räcker till nästa lön. På det sättet sparar du mycket pengar. Du frigör även tid att kunna göra annat, och behöver inte alltid tänka på om saker finns hemma.

Låna pengar?

Går du i funderingar på att låna pengar? I vissa fall kan det vara motiverat. Om du ska köpa ett hus till exempel, kan det vara motiverat att låna pengar, då ett husköp i många fall kan ses som en investering. Att ta studielån när man studerar är även det en investering, då en högskoleutbildning i längden ger en högre livsinkomst. Studielån har dessutom väldigt fördelaktiga villkor jämfört med andra banklån. Ett sms-lån kan i vissa fall vara en nödlösning, men ingenting som i längden rekommenderas. Räntorna på sms-lån är ofta höga och de ska betalas tillbaka på kort tid. Har du möjlighet att spara till det du vill ha, så gör gärna det. Om du ändå behöver ta ett lån, ta dig tid att jämföra olika lån och se vilket som är bäst för dig. Bankerna brukar ha bäst villkor.

Vi hoppas att du har fått några bra tips i det här inlägget och att du förhoppningsvis kan börja reflektera över hur du kan förbättra din privatekonomi. Lycka till!

Compartir