Privatlån

Ett privatlån, också kallat blancolån, är ett lån utan säkerhet där man lånar allt ifrån några tusenlappar upp till hundratals tusen. Ett privatlån kan man ansöka om på grund av en mängd olika anledningar. Det man bör tänka på är att det är vissa saker som krävs för att få ett privatlån. Oftast krävs att du är myndig, att du har en inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar. Ett privatlån skiljer sig från ett lån med säkerhet, som till exempel ett bolån eller ett billån, då det inte finns något för långivaren att falla tillbaka på i fall återbetalningarna inte sköts. Detta resulterar i att ett privatlån oftast är lite dyrare än ett lån med säkerhet. Däremot så kan ett privatlån vara en bra lösning i många fall och har oftast mycket bättre villkor och ränta än exempelvis smslån, eller andra sorters snabblån.

LångivareDags att fåaMin lånsummaMax lånsummaÅldersgränsMinsta ålder
1 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
36 månader23 år
1 – 3 dag10000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 – 2 dag10000 kr
50000 kr
Ansök nu
80 månader20 år
dag5000 kr
600000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag50000 kr
50000 kr
Ansök nu
78 månader18 år
1 dag1000 kr
30000 kr
Ansök nu
1 månader21 år
1 dag2000 kr
50000 kr
Ansök nu
60 månader18 år
1 dag20000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag1000 kr
500000 kr
Ansök nu
180 månader18 år
1 dag5000 kr
20000 kr
Ansök nu
60 månader20 år
1 dag1000 kr
20000 kr
Ansök nu
12 månader18 år
1 dag1000 kr
25000 kr
Ansök nu
12 månader20 år
1 dag5000 kr
500000 kr
Ansök nu
36 månader18 år

Om man befinner sig i en situation där man skulle behöva eller vill ansöka om ett privatlån så är det viktigt att se till att du jämför privatlån för att se vilket som är det billigaste privatlån som fungerar just för dig och för din ekonomiska situation. Vad som utgör bästa privatlån kan skilja sig från person till person beroende på den personliga ekonomiska situationen man befinner sig i. Vid privatlån så kan räntorna som erbjuds skilja sig rejält mellan olika banker och kreditinstitut och det är möjligt att spara en del pengar genom att noggrant studera villkor och räntesatser hos olika aktörer baserat på det belopp du hade tänkt att låna. Räntan ligger från runt 3% upp till ca 30% och även om vissa långivare har satt en bestämd ränta så sätter de flesta ett spann, och meddelar sedan vad din ränta kommer att landa på efter att de har bedömt din status, lånebeloppet och återbetalningstiden. Jämför privatlån noga och se till att du samlar på dig all nödvändig information så du vet vad du sysslar med och vad det slutgiltiga resultatet förmodligen kommer att bli. Det kan vara en bra idé att göra en budget för hur den ekonomiska situationen kommer att se ut med återbetalningar och ränta, samt hur mycket man troligtvis kommer att ha spenderat när lånet är återbetalt.

Ett privatlån kommer att komma med olika villkor och återbetalningsperioder beroende på vad du ansöker om, och beroende på vilken långivare du väljer att använda dig av. En långivare kan lägga till engångskostnader exempelvis i form av startavgifter och månadsvisa kostnader för till exempel fakturering och pappersavier. Vissa långivare tar inga sådana kostnader utöver amortering och ränta på själva lånet. De flesta långivare erbjuder dig att ta ett så kallat annuitetslån. Det innebär att du betalar tillbaka samma summa varje månad. I början av ditt lån så uppgör räntan en större del av dessa betalningar, men eftersom lånebeloppet minskar i takt med amorteringen, så minskar även räntan vilket gör att dessa betalningar betalar av mer på själva lånet eftersom. Om du väljer att betala tillbaka på ditt lån genom rak amortering så är istället dina amorteringar av samma storlek varje månad vilket innebär att själva återbetalningarna är större i början av lånet och minskar sedan i takt med att beloppet du är skyldig minskar vilket resulterar i lägre räntebelopp. När det kommer till avbetalnings-perioden så är det vanligt att långivare erbjuder upp till 12–15 år.

Många låneinstitut och banker kräver att du befinner dig inom ett visst åldersspann, de flesta kräver att du är åtminstone 18–20 år gammal och vissa kräver även att du inte har passerat en övre åldersgräns. Långivare kräver också att det finns en inkomst av något slag så att du kan betala tillbaka ditt lån och oftast listar de en tydlig summa som årsinkomsten behöver överstiga, ofta ligger den på åtminstone 100 000 kr. Det är ofta fallet att ju bättre koll du har på din ekonomiska situation och ju mer säkerhet banken känner, desto lägre ränta. Om kraven är hårda så kan det hjälpa att ha en borgensman. Alternativt att man är två personer som ansöker om lånet så att det kan vara lättare att möta den lägre gränsen för vad som krävs när det kommer till årsinkomst, vilket ofta är högre då bättre villkor erbjuds.

Det är svårt att på rak hand ge ett svar på vilket som utgör ett bästa privatlån för dig eftersom lånebeloppen kan variera så otroligt mycket, vilket även avbetalnings-perioden kan göra. Om du planerar på att ta ett lån som kommer att ta dig mer en ett år att betala av så är ett privatlån helt klart att föredra framför exempelvis smslån, då det kommer att utgöra billigaste privatlån varianten. Andra fördelar med ett privatlån att du ofta kan låna upp till flera hundra tusen. Det är också väldigt enkelt att ansöka om ett privatlån och du kan få pengarna inom några dagar. Kom dock ihåg att ju mer du lär dig och studerar olika alternativ när det kommer till ditt eventuella privatlån, desto bättre villkor kan du skapa för dig själv.

Ett privatlån kan alltså komma in väldigt händigt i vissa situationer. Om du behöver köpa en bil från en privatperson eller kanske renovera badrummet så kan ett privatlån vara räddaren i nöden för många. Vid en renovering så kan det vara värt att inte snåla utan att lägga extra pengar för att göra det rätt och riktigt från början. Kanske får du ett jobberbjudande, eller väntar utökning vilket innebär att du behöver en bil. Då kan ett privatlån komma in händigt, speciellt om du planerar att köpa bilen från en privatperson och därför inte kan ansöka om ett lån med säkerhet. Ett privatlån kan också komma in händigt för att finansiera ett företag eller projekt som man arbetar på, speciellt i de fall man inte vill ta in investerare som i sin tur kommer med krav. Kom dock ihåg att se till att du kommer att kunna betala tillbaka på ditt lån och att det oftast inte är någon bra idé att låna mer pengar än vad man faktiskt behöver.