Topp 7 Ekonomitips för dig runt 30

En pengaguide, bara för er (oss)!

Förhoppningsvis har du spenderat varje krona i 20-årsåldern, på festande varje kväll, resande runt i Australien och gjorde kanske även ytterligare ett par utomlandsresor. Nu är det dags att börja tänka på framtiden – samt njuta av livet! Om denna beskrivning låter bekant är det inte för sent för att bygga en solid ekonomisk grund för framtiden. Här är din ”att göra” lista för decenniet.
Få grunderna rätt

30-årslåndern är definitivt den nya 20-årsåldern! Detta betyder inte att du kan förlänga ”partytiden” med ytterligare 10 år – det är bara det att vi är i olika skeden i våra liv jämfört med de senaste generationernas 30-åringar. Vissa saker, förbli dock de samma – Nya lån med anmärkning tenderar att vara en av dem, men under olika omständigheter. Det är nu det normala för en 30-åring för att kunna köpa ett eget hus och för att kunna leva i det.

Detta innebär att man får en förståelse om skulder, lån och budgetar. Att vara singel och i 30-årsåldern ger dig en perfekt möjlighet att etablera resten av ditt liv lättare, och inte leva som dina föräldrar och deras föräldrar levt sina liv. dvs att de tillbringade större delen av sitt liv att uppfostra sina barn, kämpa för att kunna betala alla kostnader, och sedan otåligt vänta till pensionen så att de kan börja njuta av sitt liv.

Sedan upptäcka att de blivit gamla. Om du lär dig grunderna rätt för 30-årsåldern, borde resten av ditt liv ge dig en viss grad av ekonomisk frihet.
Få Skuld – köp ett hus!

Det är den största skulden som de flesta av oss någonsin kommer att ha (förhoppningsvis) – betala av så mycket av ditt lån så snabbt som möjligt eftersom det inte är en avdragsgill skuld (dålig skuld). Det finns olika strategier för att få kontroll på det – nummer ett är att kompensera din lön med ditt lån, eller åtminstone betala varannan vecka i stället för månadsvis (det innebär extra betalningar du inte ens kommer att märka), men att lägga till $20 extra en vecka kan göra en enorm skillnad för dina räntekostnader.

Spendera inte de kommande 25 år med att betala av ditt nya lån med anmärkning innan du skapar välstånd – investera så snart som du har råd med det.

Göra något – gör något, men gör något!

Var inte dum och investera i något som sägs göra dig rik inom ett par år – investera i fastigheter, aktier eller fonder – riskera inte dina pengar.

Låt tiden urholka värdet av ditt lån. Ytterligare bidrag till ditt lån efter att du har investerat är också rekommenderat.

Omge dig med experter

Kunskap är makt – särskilt med skapandet av välstånd.

Hör så många åsikter som möjligt, men gör dina egna informerade beslut.
Räkna en del av dina nära vänner en revisor, finansiell rådgivare, lånmäklare, fastighetsmäklare och aktiemäklare.

Balansera omedelbara behov och långsiktiga mål

‘Lev för idag och i morgon”. Att vara singel och i 30-årsåldern innebär att det är dags för att skapa sin karriär. Arbeta hårt, lägga till extra timmar, klättra i företagets stege eller etablera ditt företag nu när du är singel – det bara blir svårare senare.

Börja spara till barnens framtid idag

Ju tidigare du börjar lägga lite åt sidan, desto lättare kommer det att bli för dig. Om du planerar att någonsin ha barn, köp hus nu, investera i aktier eller titta på alternativa investeringar som du använda när du behöver pengar, det är ett bra sätt att planera för din framtid.

Bli seriöst vad gäller skatt

Tekniskt sätt är 30-årsåldern en period där din intjäningsförmåga är hög. Det är därför förnuftigt att se till att din skattehantering är effektiv. Icke-avdragsgilla skulder bör minskas och skatte-effektiva sätt att tjäna mer pengar på bör etableras om möjligt. Om jag sa att du kan, för $130 per vecka, köpa en $370,000 investeringshus i förorterna, skulle du kunna tänka dig att göra det? Det är möjligt, genom att ha rätt värdeförsämrings-schema, redskap och bra skatterådgivning.

Tiden är fortfarande på din sida

En av de största finansiella fördelarna med att vara i 30-årsåldern är det faktum att det fortfarande finns tid att ändra utgiftsvanor och anta bättre finansiella strategier. Dessutom, är du fortfarande i arbetsför en åldersgrupp, vilket innebär att söka högre betalda jobb fortfarande är en möjlighet. Göra det bästa av det!

Löneuppoffringar för supervinster

Med tanke på den åldrande befolkningen, är det ingen tvekan om att de flesta av oss behöver vara självförsörjande även när vi blir allt äldre. Löneuppoffra nu (före skatt), det kommer att innebära att det belopp som krävs för att du ska ”gå runt” när du blir äldre kommer (förhoppningsvis) bli mer hanterbar. ”En person kan vänta sig 25-30 år av pension!” Detta är om du är mycket konservativ – då kanske du vill titta på köp av fastigheter eller investeringar i aktier för att kunna balansera din pensionsfond.

I en nödsituation

Utöver nya lån med anmärkning, betalningar, matkostnader, semesterbesparingar, skola och alla andra diverse kostnader av livet, bör du ha en ”nödsituationsfond”. Beloppet beror på vad du tjänar, men syftet är detsamma – ”tillräckligt för att täcka de oväntade utgifter som alltid förekommer när du äger ett hem”. På det sättet, behöver inte semesterfonden lida av de $1000 som du behöver när värmesystemet i huset går sönder. Lämna inte pengar i ett sparkonto, kompensera den mot ditt lån och ha de alltid arbetande för dig.

Framför allt – glöm inte att ”livet är för de levande.” Dröj inte med att njuta av ditt liv till den imaginära framtiden. Vi vet inte vad framtiden för med sig – bara det som är idag. Spendera din tid på ett klokt sätt och ha ingen ånger i detta! Ovanstående åsikter är bara mina åsikter som 30-åring och utgör inte rådgivning av något slag. För särskilda och skräddarsydda råd som passar din situation, vänligen konsultera en finansiell rådgivare, revisor eller en jurist, då du alltid hittar bäst kunskap och information de här hållen.

Compartir