Trubbel med ekonomin?

Om din personliga ekonomi känns stram just nu, precis som förra årets baddräkt, förstå situationen snabbt. Om du ignorerar enkla övningar i din vardag, kommer du att svälla upp och när du går för att sätta på dig din baddräkt, kommer den att vara stramare än hur du mindes att den var för ett år sedan.

Personlig ekonomi kommer, precis som din kropp, att svälla upp om den inte sköts på en regelbunden basis. Känner du dig fastspänd just nu? Instängd? Ingenstans att ta vägen? Förvirrad?

Nu när du är i den här röran, vill du då inte ha lite snabbt och lätt implementerade lösningar för dina problem. Visst, jag ska visa dig några lösningar, men jag kommer att varna dig att det kommer att vara en del smärta.

  • Idag bör du sluta leva på morgondagens inkomster. ”Spendera nu betala senare” är vad som fick dig in i denna fälla och att klaga på priset på bensin som så många andra förlorare gör, kommer inte att hjälpa dig. Det är inte priset på bensin; det är det faktum att du inte har råd med bränsle för din bil(ar), eller kanske bil för den delen, behöver du till exempel ta ett billån med betalningsanmärkning. Problemet är inte kostnader för bränsle, men din brist på att hantera dina pengar. Spendera inte det du inte har förtjänat, för när du väl är i denna spiral, slutar det aldrig.
  • Sluta klaga. Vad för gott kommer av klagomål? Det är ett fullständigt slöseri med tid. Så sluta slösa tid. Det är lätt att hänga på resten av gråtande människor och klaga. Du adderar bara till elände för din egen existens genom att klaga. Vi kan alla klaga på något, men hittills i mitt liv har jag funnit det som värdelöst, så jag gav upp det för flera år sedan och du bör också göra det – nu.
  • Du var inte redo för levnadskostnaderna. De flesta människor lever på lön till lön, och spenderar allt de tjänar på många saker som de egentligen inte behöver, men bara vill ha. De förstår inte ens varför de vill ha saker, men all media runt om dem, tillsammans med en hög av grupptryck, sätter dem i den situationen.

Den viktigare frågan, varför var du inte beredd? Svaret på denna fråga är lite vag, eftersom du kan hamn på ett antal olika ställen och i olika riktningar. Sanningen, vilken inte är lätt att möta, är att du inte är uppmärksam och nu betalar du alldeles för mycket.

Kunde du ha förändrat världens händelser? Kanske, men det är osannolikt att du kunde ha gjort det.

Du måste bara få in det i din hjärna att oavsett hur bra tiderna är, kommer det att komma en nedgång. Om man tittar på den ekonomiska situationen i varje land i världen, finns det toppar och dalar. Sant, vissa länder verkar ha fastnat i dalen, men den större, mycket större, historien säger något annat.

Kom ihåg att uttrycket; spara till en regnig dag. Regniga dagar sker och när en nedgång av tur, omständigheter, eller en situation uppstår, kan det ta år att återhämta sig.

Femtio kronors kaffe händer bara inte, du underlättade för de orsakerna genom att stå i kön och rabbla upp något hopkok till expediten som log och tog dina pengar. Din bil behöver en reparation, men du valde att ersätta den och acceptera en betalningsplan med ett leende. (Åh gud! Min nya bil!) Tio par skor var inte tillräckligt, du behöver tjugo, för att matcha med dina fyrtio par jeans. En ny bil och ett nytt billån med betalningsanmärkning? Nej.

Kabel-TV var inte bra nog, du trodde att du kunde bygga upp en större och bättre DVD-filmsamling. Du behöver surround-ljud och en större skärm för dina filmer. De betalningarna kom med redskap, eftersom du tog steget och undertecknade med ditt namn. (Du älskar krediter.)

Denna lista över dina svagheter skulle kunna fortsätta, men jag lovade att visa dig hur du kan komma ifrån den plats som du befinner dig i, fast i, eller på väg mot.

Tyvärr är detta inte saker som lärs ut i skolorna. Lyckligtvis, upptäcker du denna artikel som kan komma att hjälpa dig. Här kommer smärtan.

Varför går du till jobbet? Om ditt svar är ”att tjäna pengar”, måste du anpassa ditt tänkande.

Ändra din inställning till ”anledningen till att jag går till jobbet är för att bli rik.”

I båda dessa situationer, kommer du till jobbet, men i den första situationen gör du det för att överleva, i den andra situationen är ditt syfte med att gå till jobbet att bli rik. Samma jobb, till samma lön, men det är olika tänkesätt som kan ändra på det hänsynslösa väg som du har gått nerför varje dag.

Nu när din inställning är i rätt växel, måste jag slå din hand som din mamma borde ha gjort när du gick in i en butik med henne och började plocka upp allt som du såg. Kanske är det därför du köper så mycket grejer, eftersom ingen finns runt dig för att berätta för dig och slå din hand.

Från och med nu måste du ha en riktig anledning innan du köper något. Jag är hungrig, är inte en anledning. Hallå, jag är alltid hungrig och kan äta, men jag gör det inte. Schemalägg för när du ska äta och ät gott, detta kommer att bromsa dina impulsköp i form av en chokladkaka, fem dollar kaffe, eller äta skräpmat som kommer att göra att din baddräkt sitter lite för tajt. Se även över de större utgifterna, en del kanske har tecknat ett billån med betalningsanmärkning, ja då kan det vara läge att titta närmre på detta.

Vad spenderar du pengar på varje dag? Om du inte vet vad du spenderar pengar på, vet du aldrig hur du ska ändra dina utgifter. Ju snabbare du slutar köpa utan att tänka dig för, desto tidigare kommer du att ha mer pengar i din plånbok. Varför tror du att alla bensinstationer har hyllor av godsaker och kylskåp med drycker, det är för att de vet att du är lärd till att handla impulsivt.

Nu, och jag menar just nu, börja lev efter en budget. Vi måste fixa läckan innan vi kan torka upp röran. Var rimlig med din budget, du styr och du är ansvarig.

Detta leder oss till ansvar. Du och du ensam är ansvarig för din nuvarande situation. Det är inte staten, priset på bensin, ditt jobb, din make, din utbildning eller ditt kvarter. Det är du och endast du.

Även om du flyttar in med dina svärföräldrar, svälj den förödmjukelsen och lova dig själv att när du är fri från belägenheter, kommer du aldrig att komma tillbaka till barskrapade lägenheter.

Compartir